Wat is FACEBOOK

FACEBOOK omschrijving

Facebook is een social netwerk site, waar gebruikers hun persoonlijke interesses delen met anderen. Er zijn meer dan 800 miljoen gebruikers actief (per 25 september 2011). Dat zijn meer mensen dan inwoners in Europa. Gebruikers kunnen een persoonlijk profiel aan maken en anderen die ook een profiel hebben uitnodigen om vriend te worden. Iedere gebruiker kan (net zoals Twitter) op een zogenaamde prikbord (in het Engels: “wall”) berichtjes plaatsen. Deze berichtjes kunnen gaan over waar ze mee bezig zijn, waar ze aan denken of wat hun mening is.

Een gebruiker kan natuurlijk ook zijn persoonlijke contact informatie in zijn of haar profiel plaatsen. Men kan met elkaar communiceren via publieke en privé berichten.

FACEBOOK versus Hyves

Als je Hyves al kent dan kun je zeggen dat Facebook op Hyves lijkt en vice versa. Een aantal verschillen zijn:

  • Hyves is de grootste (vooralsnog) in Nederland t.o.v. Facebook
  • Facebook heeft vele malen meer gebruikers internationaal en wordt steeds meer gebruikt in Nederland. Het is de vraag hoe lang Hyves koploper blijft in Nederland.
  • Hyves staat een gebruiker toe om zijn/haar profiel op te maken, terwijl Facebook dit niet toestaat. Iedereen heeft dezelfde opmaak.

Opmerking: Google staat ook niet stil. Zij hebben in 2011 Google+ geïntroduceerd: plus.google.com Deze zou de strijd moeten aangaan met Facebook. De extra feature die Google+ heeft zijn “Circles’. Hierin kun je jouw berichten, foto’s en andere media delen met bepaalde groepen vrienden. Je kunt bijvoorbeeld een circle hebben die je “familie” noemt, een cicle “vrienden”, een circle “collega’s”. Op deze manier kun je bepaalde updates enkel delen met bijv. familie.

Facebook heeft intussen opgelet en deze eigenschap snel toegevoegd aan haar eigen systeem.

Film over FACEBOOK: the Social Network

In 2010 (1 oktober) werd een film uitgebracht over het ontstaan van Facebook, meer informatie vind je op Wikipedia en IMDB.

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Timeline

Een nieuwe functie van Facebook (die op dit moment nog in ontwikkeling is) is Timeline.
Normaal gesproken zie je jouw berichten die het meest recent zijn bovenaan op het prikbord. De berichten die een aantal dagen oud zijn schuiven naar beneden totdat ze “ervan af vallen”. De oudere berichten zie je niet meer. Dit is veranderd. Facebook gaat de gebruiker de mogelijkheid geven om per jaar aan te geven wat er is gebeurd. Zo krijg je dus een tijdlijn met jouw hele geschiedenis.

Het ziet er erg leuk uit; je kunt zelfs aangeven welke vrienden je op een bepaald moment hebt leren kennen, welke banen je hebt gehad en wat je allemaal hebt gedaan in een bepaalde periode.

Meer informatie over Timeline op Facebook zelf

Naast Timeline gaat Facebook steeds meer werken met apps. Zo heeft Spotify de mogelijkheid gecreëerd om samen met vrienden synchroon naar een zelfde song te luisteren. Je ziet als het ware dat een vriend een bepaalde track luistert en jij kunt direct vanaf het punt waar het liedje is meeluisteren.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *